Julkaistu 22.9.2022

Hylsy tuli - saako autolla ajaa?

Aina silloin tällöin katsastus joudutaan hylkäämään. Ymmärrämme toki, että joskus ajoneuvon omistajaa hylsylappu saattaa harmittaa tai jopa närkästyttää, mutta tässä kohtaa haluaisimme muistuttaa, että katsastukselle on määritelty selkeät arvosteluperusteet, joiden mukaan katsastajat työtään tekevät. Kenenkään ajokkia ei siis hylätä silkkaa ilkeyttämme.

Hylätty katsastus - suoritettu viimeistään viimeisenä katsastuspäivänä

Hylätyn katsastuspäätöksen jälkeen ajoneuvo tulee käyttää jälkitarkastuksessa kuukauden sisällä. Mikäli katsastus on ajallaan suoritettu, saa ajoneuvolla ajaa jälkitarkastukseen saakka. Edyllyttää luonnollisesti liikennekäytössä olevaa autoa.

Hylätty katsastus - jälkitarkastusaika umpeutunut

Entäpä, jos jälkitarkastusaika umpeutuu? Mikäli katsastus on suoritettu ajallaan ennen varsinaisen katsastusajan päättymistä, saa autolla ajaa vielä toisen kuukauden. Tämä on merkitty myös katsastustodistukselle. Edellyttää luonnollisesti liikennekäytössä olevaa autoa.

Huomioitavaa on, että hylätyn katsastuspäätöksen aiheuttaneet viat tulisi aina korjata mahdollisimman pian joka tilanteessa. Lisäksi jälkitarkastusajan (1 kk) päättymisen jälkeen, seuraava tarkastus on suoritettava määräaikaiskatsastuksena.

Hylätty katsastus - katsastus myöhässä

Mikäli katsastusaika on ennättänyt luiskahtaa jo yli, on auto automaattisesti käyttökiellossa, joka jatkuu hyväksyttyyn katsastukseen asti. Hylätty katsastuspäätös ei siis oikeuta ajoneuvon käyttöön. Jälkitarkastukseen on edelleen tultava kuukauden sisällä. Tässä tilanteessa ajoneuvon saa kuljettaa katsastuksesta valitsemaansa paikkaan kuten kotiin tai korjaamolle. Koska ajoneuvo on käyttökiellossa tulee sille varata aika myös jälkitarkastusta varten.

Ajokielto

Mikäli ajoneuvo joudutaan asettamaan ajokieltoon (tämä on se punainen lappu), saa ajoneuvolla ajaa vain katsastustoimipaikan todistuksella korjattavaksi, mutta muuten ajoneuvoa ei saa liikenteessä käyttää kunnes ajokieltoon johtunut vika on korjattu ja jälkitarkastettu. Ajokieltoon asetetulle ajoneuvolle tulee varata aika jälkitarkastukseen.


Huom. Erääntynyt ajoneuvovero tai vakuutusmaksu asettavat auton aina käyttökieltoon. Molemmat aiheuttavat myös katsastuksen keskeyttämisen eikä katsastusta voi tällöin hyväksyä.

Katsastuksen arvosteluperusteista voit lukea lisää Traficomin sivuilta.