Julkaistu 27.1.2021

Rengaskunto on talvikeleillä erityisen tärkeää

Tänä talvena talvirenkaat on voinut  vaihtaa alle ensimmäistä kertaa säiden, eikä vain kalenterin perusteella. Uuden 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää marras-maaliskuun aikana. Vaikka uusi laki antaakin lisää vapautta rengasvalintojen suhteen, niin se tarkoittaa myös entistäkin huolellisempaa kelien seurantaa, jotta liikenne sujuu turvallisesti. Valvontilanteessa talviolosuhteet määrittelee poliisi.

Aikaisemmin talvirengaspakko oli säästä tai kelistä riippumatta joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nyt henkilöautossa, jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia sekä pakettiautossa on käytettävä Suomessa talvirenkaita 1.11. - 31.3. välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Talvirengasvaatimus koskee myös erikoisautoja, moottoripyöriä, mopoja ja kolmi- ja nelipyöriä sekä perävaunuja, joiden luokittelu- tai kytkentämassa on yli 0,75 tonnia ja enintään 3,5 tonnia.

Talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään 3,0 mm. Talvirenkaat voivat olla joko nastallisia tai nastattomia. Nastattomia talvirenkaita kutsutaan usein myös ”kitkarenkaiksi”.

Lähteet: traficom.fi, nokianrenkaat.fi